GY.I.K.

Ezen az oldalon találja meg vásárlóink leggyakrabban feltett kérdéseit.

Miről kapta a készítmény nevét?

Az „ephelis” latin szó, magyarul „szeplő”-t jelent. Az készítmény névében lévő „alpha” szó a fő összetevőre, az alpha-Arbutinra utal, ami a medveszőlő nevű gyógynövényből kivont anyag. Gátolja azt az enzimet , amelyik pigment termelést végzi a festék prekurzorából, így a bőr pigement termelő sejtjei, a melanociták kevesebb melenin pigmentet állitanak elő. A melanin okozza a bőr barna színét.

Mi a szeplő?

A melanin eloszlása a bőrben nem egyenletes, a melanociták aktivitása helyenként fokozottabb. A szeplők többnyire a napfénynek kitett testfelszínen látszanak jobban, ugyanis az ulraibolya sugárzás serkenti a melanocitákat és fokozzák a bőrfesték termelését.

Mi az élettani szerepe a bőrfestéknek?

A bőrfesték élettani funkciója az, hogy védje a bőrt és a bőralatti szöveteket a napfény káros UV sugárzásától (UV-A és UV-B). Napozáskor ugyancsak festék termelődik a bőrben, de ilyenkor az eloszlása egyenletes. Gyakran tapasztalható, hogy az első tavaszi napsütéstől valaki szeplőssé válik és amint az illető bőre lebarnul, a szeplők már nem látszanak.

Miért csak az arcon, karon és vállakon jelentkeznek a szeplők?

A szeplők többnyire megtalálhatók az arra hajlamos egyének más testtájain is, de csak a fényhatásnak kitett területeken válnak láthatóvá.

Kik lesznek szeplősek?

Általában a szőke, vagy vörös hajú, fehér bőrű egyéneknél gyakoribb a szeplősség. Náluk is rendszerint a napfény hatására jelennek meg, vagy válnak kifejezetten láthatóvá a szeplők.

Veszélyesek a szeplők?

A szeplő a legenyhébb bőrelváltozás. Ha nem sötétedik a szeplők színe, és nem növekszik meg a területe, akkor nincs vele semmi tennivaló. Ősszel a fényhatás csökkenésével a szeplők színe fokozatosan halványodik.

Mik a májfoltok?

A májfolt , orvosi nevén chloasma főleg várandósság során vagy fogamzásgátló tabletták szedésekor a száj körül, a homlokon vagy az orcákon kialakuló halványbarna, éles szélű pigmentfolt. Külsőleg alkalmazott, ilyen célra fejlesztett készítményekkel jól kezelhető.

Érdemes kezelni az anyajegyeket kozmetikai készítményekkel?

A festékes anyajegyek a fehér emberek bőrén igen gyakoriak, alapvetően már születés előtt kialakulnak. Nagyságuk és színük nagyon különböző; lehetnek néhány milliméteresek, de akár a több centiméter átmérőjű elváltozás sem ritka. A festékes anyajegyek ismételt fizikai hatásokra – dörzsölés, fény – rosszindulatú daganattá alakulhatnak. A rosszindulatú változást a szín sötétedése és/vagy az anyajegy növekedése jelzi. Az anyajegyeket fehérítő készítményekkel felesleges kezelni, fényvédelem azonban nagyon fontos!

Mi a teendő az idősebb korban jelentkező barnás foltokkal?

Többnyire csak kozmetikailag zavaró bőrelváltozások, amelyeket fehérítő krémmel lehet kezelni. Azonban az érdes felületű, esetleg kisebesedő jelenségekkel feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Hogyan hatnak az EPHELIS készítmények a pigment foltokra?

Az alpha-Arbutin és az édesgyökér kivonat a melanin (pigment/festék) termelő sejtekben lévő tirozináz enzimet gátolják és megakadályozzák a piment termelődését. Az Arbutin és a C-vitamin redukáló hatású és a már sejtekben lévő pigmentet redukálják és szintelen vegyületté alakítják.

Mikor használjunk Ephelis alpha gélt és mikor Ephelis alpha SP50 krémet?

A két készítmény a bőrfehérítő hatóanyagok mennyisége azonos. A gél alkalmazásának előnye, hogy csaknem szintelen, vagy ehyhén sárgás, nagyon gyorsan megszárad és a ruhaneműt nem szinezi. A gélképző anyagnak van egy szárító hatása, ami a zsros bőrű egyéneknek kedvező.

Az EPHELIS alpha protect SP50 vivőanyaga krém. Ez a száraz bőrű egyéneknek jobban megfelel, mint az Ephelis gél, mert helyreállítja a hámréteg lipid tartalmát, javítja a bőr védőfunkcióját. Másik előnye, hogy 50-es fényvédő hatással rendelkezik, tehát erősen csökkenti az UV sugárzás stimuláló hatását.

Hány éves kortól ajánlott az EPHELIS készítmények használata?

Az Ephelis készítmények alkalmazása 18 éves kor alatt nem ajánlott. Fiatalabb korban csak bőrgyógyász szakorvos felügyelete mellett javasolt.


Nem talált választ kérdéseire? Itt Kérdezheti szakértőnket termékekkel, bőrproblémákkal kapcsolatban.


AZ OLDALON MEGJELENŐ TERMÉKEK KAPHATÓK A GYÓGYSZERTÁRAKBAN ÉS GYÓGYNÖVÉNY-SZAKÜZLETEKBEN, VAGY MEGRENDELHETŐK ITT WEBÁRUHÁZUNKBAN!